Політичні і соціальні зміни в Сальвадорі в період президенства Наїба Букеле - Волошенко, Інна Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу політичних і соціальних трансформацій у Сальвадорі в період президентства Наїба Букеле (2019 - дотепер). Метою дослідження є виявлення сутнісних рис «букелізму» як специфічної моделі управління та визначення наслідків здійснюваних перетворень для демократичного інституційного устрою країни, стану безпеки й регіонального балансу сил у Центральній Америці. Дослідження здійснено із застосуванням методів порівняльного аналізу, системного підходу та вторинного аналізу наявної наукової літератури. Контент-аналіз академічних публікацій провідних дослідників політичного процесу в Сальвадорі та Латинській Америці слугує методологічним підґрунтям дослідження. Встановлено, що президентство Букеле характеризується феноменом «мілленіального авторитаризму» - синтезу традиційних популістських і авторитарних методів управління з сучасним медіабрендингом у соціальних мережах. Виявлено ключові механізми концентрації влади: підпорядкування судової гілки влади, конституційні маніпуляції, придушення незалежних засобів масової інформації та громадянського суспільства. Здійснено аналіз ефективності політики по боротьбі з організованою злочинністю («режиму надзвичайного стану»), яка призвела до значного зниження показника вбивств - з 36 на 100 тис. жителів у 2019 р. до 1,9 на 100 тис. у 2024 р., - однак супроводжується системними порушеннями прав людини, масовими безпідставними затриманнями та підривом верховенства права. Встановлено, що незважаючи на декларовану боротьбу з корупцією та злочинністю, уряд не вживає системних заходів для вирішення структурних причин злочинності - низького рівня життя та соціальної нерівності. «Букелізм» є прикладом нового типу авторитаризму, що використовує підтримку громадян в умовах криз безпеки для руйнування демократичних інститутів і становить серйозну загрозу для демократичного розвитку Центральної Америки.