Трансформація методики викладання правничих дисциплін в Україні в умовах воєнного стану та євроінтеграційних процесів - Сердюк, Наталія Аркадіївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета дослідження полягає в аналізі особливостей реалізації компетентнісного підходу у методиці викладання правничих дисциплін у закладах вищої освіти України в умовах воєнного стану та євроінтеграційних процесів, а також в обґрунтуванні напрямів удосконалення освітніх практик, спрямованих на формування професійних компетентностей, необхідних для ефективної правничої діяльності в умовах трансформації правового середовища. Методи. Методологічну основу дослідження становить комплекс загальнонаукових і спеціальних методів. Методи аналізу та синтезу застосовано для узагальнення сучасних наукових підходів до розвитку правничої освіти; порівняльно-правовий метод – для зіставлення національних освітніх практик із європейськими стандартами професійної підготовки правників; системно-структурний метод – для дослідження компетентнісної моделі підготовки юристів як цілісної педагогічної системи; метод узагальнення – для формулювання теоретичних висновків і визначення перспектив модернізації освітніх стратегій. Результати. Установлено, що правнича освіта України перебуває на етапі суттєвої інституційної та методичної трансформації під впливом воєнного стану, посилення ролі міжнародного гуманітарного права, цифровізації освітнього середовища та євроінтеграційних процесів. Обґрунтовано необхідність посилення практикоорієнтованої складової підготовки майбутніх правників, спрямованої на розвиток аналітичного мислення, правового аргументування та здатності приймати рішення у складних соціально-правових ситуаціях. Визначено ефективні педагогічні інструменти реалізації компетентнісного підходу, зокрема кейс-метод, моделювання судових процесів, проблемно-орієнтоване навчання та використання цифрових освітніх платформ. Показано, що їх застосування сприяє формуванню ключових професійних навичок, зокрема правового аналізу, інтерпретації правових норм, юридичної аргументації та практичного застосування правових знань. Висновки. Доведено, що компетентнісний підхід є ефективною методологічною основою модернізації правничої освіти. Його реалізація забезпечує формування інтегрованих професійних компетентностей, що поєднують теоретичні знання з практичними навичками правозастосування. Подальший розвиток правничої освіти в Україні має здійснюватися з урахуванням європейських освітніх стандартів, інтеграції інноваційних педагогічних технологій та використання цифрових освітніх інструментів.