Пріоритетні напрями діяльності правоохоронних органів щодо розслідування злочинів проти миру та безпеки людства - Чернецька, Олена Василівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено актуальні питання визначення пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів щодо розслідування злочинів проти миру та безпеки людства. Зазначено, що такі злочини належать до категорії найтяжчих міжнародних злочинів, які становлять загрозу фундаментальним цінностям міжнародного правопорядку, правам людини та принципам міжнародного гуманітарного права. Особливу увагу приділено ролі національних правоохоронних органів у забезпеченні ефективного документування, розслідування та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за вчинення зазначених злочинів. Проаналізовано міжнародно-правові та національні нормативні засади протидії злочинам проти миру та безпеки людства, а також сучасні підходи до організації їх розслідування. Обґрунтовано, що ефективність діяльності правоохоронних органів у цій сфері значною мірою залежить від належної організації процесу документування злочинів, застосування сучасних криміналістичних методів збирання та аналізу доказів, а також забезпечення ефективної координації між різними суб’єктами кримінального провадження. У статті визначено основні напрями діяльності правоохоронних органів у сфері розслідування злочинів проти миру та безпеки людства, серед яких: належне документування фактів вчинення таких злочинів, забезпечення міжвідомчої координації, розвиток міжнародного співробітництва, використання сучасних криміналістичних технологій та забезпечення належного рівня професійної підготовки працівників правоохоронних органів. Особливу увагу приділено проблемам збирання доказів у складних умовах збройних конфліктів та необхідності дотримання міжнародних стандартів розслідування. За результатами дослідження сформульовано пропозиції щодо удосконалення діяльності правоохоронних органів у цій сфері, зокрема щодо розвитку нормативно-правового забезпечення розслідування міжнародних злочинів, створення спеціалізованих підрозділів, запровадження єдиних стандартів документування та активізації міжнародного співробітництва у сфері кримінальної юстиції.