Екологічний due diligence як інструмент реалізації екологічної політики та управління екологічними ризиками: теоретико-правові засади та перспективи для України у повоєнному відновленні - Власенко, Юлія Леонідівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Метою статті є комплексне дослідження сутності екологічного due diligence як інструменту реалізації екологічної політики та управління екологічними ризиками, аналіз сучасного нормативно-правового регулювання у Європейському Союзі та Україні, а також визначення перспектив його впровадження в умовах євроінтеграції та повоєнного відновлення держави. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи пізнання, зокрема: діалектичний метод – для аналізу розвитку правового регулювання екологічних відносин; системно-структурний – для дослідження місця екологічного due diligence у системі екологічного управління; порівняльно-правовий – для зіставлення національного законодавства України з правом Європейського Союзу та споріднених термінів; формально-юридичний – для аналізу нормативно-правових актів; а також метод узагальнення – для формування наукових висновків. У статті обґрунтовано, що екологічний due diligence є комплексною процедурою оцінки екологічних ризиків, яка забезпечує інвесторів достовірною інформацією про екологічні наслідки діяльності підприємств та сприяє прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. Встановлено, що в Україні відсутнє належне нормативне закріплення цієї процедури, що зумовлює необхідність її імплементації з урахуванням європейського досвіду. Проаналізовано взаємозв’язок екологічного due diligence із механізмами екологічного контролю, такими як оцінка впливу на довкілля, стратегічна екологічна оцінка та екологічний аудит. Доведено, що екологічний due diligence має ширший функціональний зміст та інтегрує елементи оцінки екологічних, правових і економічних ризиків. Розглянуто вплив концепції ESG на розвиток корпоративної відповідальності та обґрунтовано її значення для формування сучасної екологічної політики. Зроблено висновок, що впровадження екологічного due diligence в Україні є необхідною умовою забезпечення екологічної безпеки, підвищення інвестиційної привабливості та гармонізації національного законодавства з правом Європейського Союзу. Запропоновано розглядати екологічний due diligence як один з інструментів екологічної політики та елемент управління екологічними ризиками у процесі повоєнного відновлення держави, що сприятиме реалізації принципів сталого розвитку та інтеграції України до європейського еколого-правового простору.