Сек’юритизація культурної спадщини в Південно-Східній Азії: роль публічної дипломатії Великої Британії - Даниленко, Сергій Іванович; Кравчук, Олена Анатоліївна; Цирфа, Юлія Анатоліївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Оскільки нині Уряд Великої Британії активно працює над створенням чіткого публічного політичного наративу, що визначає національні інтереси даної держави в Південно-Східній Азії,питання сек’юритизації культурної спадщини в регіоні міцно вкоренилися в процесі реалізації її публічної дипломатії, що гарантує не лише успіх подібних ініціатив, а й суспільну підтримку довгостроковому зовнішньополітичному курсу країни на міжнародній арені. Метою даного дослідження є загальна характеристика та аналіз феномену сек’юритизації культурної спадщини в Південно-Східній Азії та визначення ролі публічної дипломатії Великої Британії у цьому процесі на основі вивчення основних характеристик реалізації зовнішньої політики цієї держави та її ключових складових на глобальному рівні. В ході проведення дослідження було використано наступні методи: дискурсивний аналіз, контент-аналіз, метод case study, порівняльний аналіз та інтерпретативний (герменевтичний) підхід. Як результат, було проаналізовано сутність та значення феноменів сек’юритизації культурної спадщини та публічної дипломатії, котра використовує проблематику захисту культурних цінностей як «м’якосиловий інструмент» зовнішньої політики, та визначено, яким чином Велика Британія застосовує даний інструмент на практиці, імплементовуючи свою геополітичну стратегію в Південно-Східній Азії. У висновку доведено, що сек’юритизація культурної спадщини як елемент «м’якої сили» Великої Британії є ключовим компонентом сучасного британського бачення стабільнішої та більш підзвітної глобальної політики. Участь цієї держави у міжнародній діяльності щодо захисту культурної спадщини на теренах країн Південно-Східної Азії нерозривно пов’язана з глобальними та регіональними політичними процесами, а також з особливостями їх внутрішньої політики, що вимагає широкої підтримки дій представників Великої Британії не тільки на місцях, а й у рамках британського суспільства.