Формування іміджу України у зовнішній політиці через призму культурної дипломатії - Опанасенко, Олег Анатолійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті розглянуто особливості формування міжнародного образу України в контексті реалізації культурної дипломатії в умовах сучасних безпекових викликів. Метою дослідження є визначення ролі культурної дипломатії як інструменту зовнішньополітичного впливу України через аналіз сучасних практик її застосування. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз і синтез, системний підхід, порівняльний аналіз, що дозволило комплексно розкрити сутність досліджуваних явищ. У процесі дослідження з’ясовано, що культурна дипломатія є одним із ключових інструментів формування позитивного іміджу держави на міжнародній арені, сприяючи поширенню національних цінностей, ідентичності та культурних наративів. Доведено, що в умовах війни відбувається трансформація її функціонального призначення – від репрезентативної до стратегічної, спрямованої на консолідацію міжнародної підтримки і протидію інформаційним загрозам. Проаналізовано сучасні практики реалізації культурної дипломатії України, зокрема міжнародні культурно-мистецькі ініціативи, цифрові комунікації, діяльність державних і недержавних акторів, а також механізми культурно-освітньої взаємодії. Виявлено ключові проблеми у сфері формування міжнародного іміджу держави, серед яких відсутність цілісної стратегії, недостатній рівень координації між інституціями, обмеженість ресурсного забезпечення та домінування реактивного підходу. Доведено доцільність упровадження системної моделі культурної дипломатії, що охоплює інтеграцію ключових акторів, розвиток інституційного потенціалу, розширення застосування цифрових інструментів і вироблення цілісної комунікаційної політики. Зроблено висновок, що ефективне використання культурної дипломатії сприяє зміцненню міжнародних позицій України, підвищенню рівня довіри до держави та формуванню її стійкого позитивного образу в глобальному просторі. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим аналізом механізмів інтеграції культурної дипломатії в систему національної безпеки та стратегічного управління.