Інтеграція протоколів кібердипломатії у механізми стримування міждержавних конфліктів у цифровому просторі - Новоскольцева, Людмила Олександрівна; Демідов, Денис Валерійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета. У статті здійснено теоретико-прикладне обґрунтування інтеграції протоколів кібердипломатії у механізми стримування міждержавних конфліктів у цифровому просторі з урахуванням зміни природи міжнародної конфронтації, переходу від епізодичних реакцій на кіберінциденти до постійного керування ризиками ескалації, а також посилення ролі коаліційних форматів реагування. Методи. Методологічну основу дослідження становить комплекс взаємодоповнювальних підходів, що поєднує структурно-функціональний підхід і порівняльний аналіз із контент-аналізом наукових праць 2021–2026 років. Зазначений інструментарій доповнено кейс-орієнтованою інтерпретацією практик публічної атрибуції, інституційним моделюванням та напівкількісним оціночним шкалюванням, що забезпечує поєднання теоретичного узагальнення із прикладним виміром дослідження. Для емпіричного обґрунтування отриманих результатів сформовано авторську матрицю, яка дає змогу вимірювати рівень інтеграції кібердипломатичних протоколів за п’ятьма параметрами, а саме: раннє попередження, скоординована атрибуція, правове та санкційне узгодження, спільна кіберстійкість і канали деескалації. Результати. Доведено, що кібердипломатія виконує стримувальну функцію не тоді, коли зводиться до декларативного засудження інциденту, а тоді, коли поєднує політико-дипломатичні, комунікаційні, правові та технічні протоколи в єдиний цикл реагування. Установлено, що найбільш ефективними є ті моделі, у яких дипломатичний сигнал підкріплюється узгодженими процедурами обміну інформацією, заздалегідь визначеними правилами публічної атрибуції, багаторівневими каналами кризового зв’язку та програмами спільного підвищення стійкості. З огляду на це запропоновано індекс інтеграції протоколів кібердипломатії, апробація якого на п’яти порівнюваних моделях засвідчила вищу результативність коаліційно-мережевих форматів порівняно з ізольованими національними підходами. Висновки. Обґрунтовано, що дієве стримування у цифровому просторі формується через інституціоналізацію повторюваних, передбачуваних і взаємно визнаних протоколів, які зменшують невизначеність, підвищують політичну ціну агресивних дій і водночас залишають простір для контрольованої деескалації. Практична цінність дослідження полягає в розробленні інтеграційної моделі, придатної для адаптації у безпековій політиці держав, що поєднують потребу в жорсткому стримуванні з необхідністю збереження комунікаційних каналів у кризових умовах.