Публічне адміністрування цифрової трансформації портової діяльності: визначення, рівні та функції - Насарая, Артем Валерійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Метою цієї статті є формування базисних засад концепції публічного адміністрування цифрової трансформації портової діяльності. У дослідженні проаналізовано сучасні наукові підходи до публічного адміністрування та акцентовано увагу на недостатній розробленості теоретичних аспектів управління цифровою трансформацією портової галузі. Особливу увагу приділено ролі цифрових технологій як інструменту реалізації публічних управлінських функцій і фактора підвищення ефективності, прозорості та безпеки портової діяльності. Методологічну основу дослідження становить комплекс наукових способів пізнання: аналіз та синтез, системний підхід, спостереження та абстрагування. Вони забезпечили комплексне дослідження предмета та обґрунтованість отриманих висновків. Основними результатами дослідження є розроблення авторського визначення категорії «публічне адміністрування цифровізації портової діяльності»; обґрунтування багаторівневої природи цього управлінського явища з виокремленням наднаціонального та національного рівнів, а також визначення функцій публічного адміністрування, притаманних кожному з них. Наднаціональний рівень поєднує глобальний, регіональний і двосторонній елементи. Національний охоплює державний, галузевий та локальний складники. Доведено, що ефективна цифрова трансформація портової діяльності забезпечується узгодженою реалізацією нормативних, організаційних, координаційних та сервісних функцій на всіх рівнях публічного адміністрування. У висновкахпідкреслено потребу подальших наукових досліджень для продовження формування концепції публічного адміністрування цифровізації портової діяльності через вивчення інституційної системи такого адміністрування, відповідних інструментів регулювання та особливостей використання новітніх технологій в управлінні портовою діяльністю.