Проблеми забезпечення економічної безпеки держави: роль та значення податкових ризиків - Тертишник, Володимир; Павлютін, Юрій (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті розглядається теоретико-правове обґрунтування ролі податкових ризиків у системі забезпечення економічної безпеки держави, а також розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо вдосконалення законодавчих і організаційно-правових механізмів їх виявлення, оцінки та мінімізації. Дослідження спрямоване на формування цілісного підходу до інтеграції економічного аналізу, кримінально-правових інструментів і сучасних інформаційних технологій у діяльності правоохоронних органів. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема системний, інтегративний, формально-юридичний, порівняльно-правовий та функціональний методи. Використано методи економічного аналізу, правового моделювання та узагальнення практики діяльності органів досудового розслідування. Проведено комплексний аналіз законодавчих актів, що регулюють діяльність Бюро економічної безпеки України, кримінального та кримінального процесуального законодавства, а також норм, що визначають порядок отримання та використання доказової інформації. У результаті дослідження встановлено, що податкові ризики є системним чинником, який безпосередньо впливає на стан економічної безпеки держави, рівень економічної злочинності та ефективність фіскальної політики. Виявлено колізії та прогалини у правовому регулюванні процесів виявлення, превенції та розслідування економічних правопорушень, зокрема щодо правового статусу суб’єктів доказування, використання цифрових доказів і результатів оперативно-розшукової діяльності. Обґрунтовано доцільність посилення процесуальної незалежності слідчих і детективів, удосконалення інститутів доказового права, а також впровадження ризик-орієнтованого підходу та технологій штучного інтелекту в економічному аналізі та правоохоронній діяльності. Запропоновано концепцію окремого правового інституту оперативного детективного розслідування та вдосконалення правової форми дослідчого провадження. Висновки дослідження полягають у необхідності системного реформування законодавства у сфері забезпечення економічної безпеки, гармонізації норм кримінального і кримінального процесуального права, а також створення єдиних доктринальних засад доказування. Обґрунтовано доцільність розроблення та прийняття нових кодифікованих актів — «Кодексу доказового права» та «Кодексу фінансових розслідувань», що забезпечить підвищення ефективності протидії економічній злочинності та зміцнення економічної безпеки держави.