Диференціація кримінальної відповідальності за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу: виклики воєнного стану та європейські стандарти - Форостяний, А. В.; Микитчик, О. В.; Драган, О. В. (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджуються окремі проблемні питання відсутності чіткої законодавчої диференціації між умисним та необережним заподіянням шкоди рослинному світу в кримінальному праві України. Актуальність дослідження зумовлена безпрецедентними масштабами екологічних втрат внаслідок збройної агресії РФ, які станом на березень 2026 року перевищили 6,41 трлн грн, де збитки лише від лісових пожеж та знищення біомаси дерев становлять понад 2 трлн грн. Чинна редакція ст. 245 КК України не враховує ставлення суб’єкта до наслідків у контексті сучасних екологічних катастроф, що призводить до невідповідності покарання реальній суспільній небезпеці. У роботі використано порівняльно-правовий метод для аналізу положень Директиви (ЄС) 2024/1203 та концепції «екологічного недбальства» у Model Penal Code (США). Методологічну основу дослідження становить комплекс загальнонаукових та спеціальних юридичних методів, зокрема порівняльно-правовий метод, використаний для аналізу положень Директиви (ЄС) 2024/1203 та концепцій «екологічного недбальства» і «шкали вини» у Model Penal Code (США); статистичний метод, застосований для обробки даних Державної екологічної інспекції щодо масштабів екологічних збитків внаслідок збройної агресії; герменевтичний метод, за допомогою якого досліджено зміст ст. 245 КК України та судову практику Верховного Суду; а також метод моделювання, що дозволив сформулювати конкретні пропозиції щодо внесення змін до кримінального законодавства України з метою диференціації відповідальності за умисні та необережні діяння. Висвітлюються окремі питання неналежної взаємодії органів державної влади з громадськими природоохоронними та правозахисними організаціями в питаннях оцінки екологічної шкоди, моніторингу стану довкілля. Розроблені пропозиції стосовно внесення змін до національного законодавства з метою вдосконалення норм, що передбачають відповідальність за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Розглядаються окремі аспекти кримінальної відповідальності за шкоду українському довкіллю військовими діями Російської федерації проти України. Пропонуються відповідні зміни до законодавства. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення Кримінального кодексу України та оптимізації методик доказування умисного знищення рослинного світу у міжнародних судових інстанціях.