Глобальні енергетичні ринки як каталізатор воєнних криз у ресурсозалежних державах - Павлик, Олег Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Глобальна трансформація енергетичних ринків посилює їхній вплив на політичну та безпекову динаміку ресурсозалежних держав. Волатильність цін на енергоносії, асиметрія доступу до ресурсів і зростання геополітичної конкуренції формують нові ризики дестабілізації, що здатні трансформуватися у воєнні кризи. За цих умов особливої актуальності набуває аналіз взаємозв’язку між економічною структурою держав, їхньою інституційною спроможністю та реакцією на зовнішні енергетичні шоки. Метою статті є комплексне дослідження глобальних енергетичних ринків як каталізатора воєнних криз у ресурсозалежних державах через виявлення структурних передумов, аналіз механізмів впливу та систематизацію факторів модерації конфліктного потенціалу. Методологічну основу роботи становлять системний підхід, порівняльний аналіз, елементи політико-економічного моделювання та типологізація ресурсних економік. У результаті дослідження встановлено, що рівень конфліктогенності прямо пов’язаний із типом ресурсної залежності та характером політичного режиму. Сформовано типологію ресурсозалежних країн, що дає змогу ідентифікувати групи підвищеного ризику, а також змодельовано причинно-наслідковий механізм трансформації коливань енергетичних ринків у соціально-політичну нестабільність із подальшою ескалацією воєнних конфліктів. Доведено, що інституційна спроможність, рівень корупції, диверсифікація економіки та геополітична інтегрованість є основними модераторами впливу зовнішніх шоків, визначаючи варіативність кризових сценаріїв. З’ясовано, що глобальні енергетичні ринки виконують роль тригера кризових процесів, однак їхній деструктивний потенціал реалізується через внутрішні структурні дисбаланси держав. Обґрунтовано, що поєднання ресурсної залежності з інституційною слабкістю збільшує вразливість до ескалації конфліктів, тоді як диверсифіковані економіки з розвиненими інститутами демонструють вищу адаптивність до зовнішніх шоків. Запропонована аналітична рамка допомагає поглибити розуміння природи воєнних криз і може бути використана для розроблення стратегій зміцнення стійкості ресурсозалежних економік.