Роль волонтерства у консолідації українського суспільства в умовах повномасштабної війни - Берчук, Андрій Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета статті полягає у комплексному аналізі ролі волонтерства у консолідації українського суспільства в умовах повномасштабної російсько-української війни, а також у визначенні його значення як чинника соціальної згуртованості, суспільної довіри, горизонтальної солідарності та громадянської мобілізації. У статті використано міждисциплінарний підхід, що поєднує елементи політичного, соціологічного та порівняльного аналізу. Емпіричну основу дослідження становлять дані соціологічних опитувань Центру Разумкова та Київського міжнародного інституту соціології, фінансові звіти провідних українських благодійних фондів, зокрема «Повернись живим», Благодійного фонду Сергія Притули та UNITED24, а також результати сучасних досліджень благодійної активності українців у воєнний період. Наукова новизна статті полягає в обґрунтуванні волонтерства не лише як форми благодійної чи гуманітарної допомоги, а як системного соціально-політичного механізму консолідації українського суспільства. Доведено, що після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації у 2022 році волонтерський рух набув нової якості: він став інфраструктурою громадянської самоорганізації, каналом мобілізації суспільних ресурсів, простором формування довіри та практичним механізмом взаємодії між громадянами, державою, благодійними фондами, бізнесом і міжнародними партнерами. Особливу увагу приділено довірі до волонтерів і динаміці благодійних внесків як емпіричним індикаторам соціальної згуртованості та готовності суспільства до спільної дії. Обґрунтовано, що волонтерство в сучасній Україні виконує не лише компенсаторну, а й інтеграційну, мобілізаційну та консолідаційну функції. У висновках підкреслено, що збереження консолідаційного потенціалу волонтерства потребує підтримання суспільної довіри, прозорості благодійних практик, цифрової верифікації зборів, запобігання псевдоволонтерству та розвитку партнерської моделі взаємодії між державою і громадянським суспільством.