Фінансово-правові механізми забезпечення господарської діяльності в умовах трансформації правового поля України - Миколайчук, Микола Миколайович; Курносенко, Лариса Володимирівна; Марущак, Володимир Петрович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено фінансово-правові механізми забезпечення господарської діяльності в умовах трансформації правового поля України, воєнного стану, цифровізації фінансових відносин та євроінтеграційних змін. Актуальність теми зумовлена втратою чинності Господарським кодексом України, необхідністю адаптації податкового, бюджетного, майнового та корпоративного регулювання до нових організаційно-правових форм господарювання, а також потребою збереження фіскальної стійкості держави в умовах кризових викликів. У статті узагальнено наукові підходи до розуміння фінансово-правового забезпечення господарської діяльності, проаналізовано ризики правової невизначеності, пов’язані з реформуванням господарського законодавства, та обґрунтовано значення податкових, бюджетних, контрольних, цифрових і стимулюючих механізмів як взаємопов’язаних елементів єдиної системи фінансово-правового впливу. Особливу увагу приділено ролі бюджетної системи у концентрації та цільовому спрямуванні фінансових ресурсів, значенню програмно-цільового бюджетування, державної допомоги суб’єктам господарювання, цифрового фінансового контролю, електронних публічних послуг, системи «Дія» та електронної взаємодії «Трембіта». Окремо розглянуто формування правового режиму віртуальних активів як нового напряму фінансово-правового регулювання цифрової економіки. Доведено, що в сучасних умовах фінансово-правові механізми виконують не лише фіскальну, а й стабілізаційну, безпекову, стимулюючу та інституційно-адаптаційну функції. Обґрунтовано, що подальше вдосконалення цієї сфери має ґрунтуватися на узгодженні податкового й бюджетного законодавства з оновленими правовими конструкціями господарювання, посиленні цифрового фінансового контролю, розвитку прозорих механізмів державної підтримки бізнесу та адаптації національного регулювання до стандартів Європейського Союзу.