Адміністративна правосуб’єктність та антикорупційна правосуб’єктність: поняття, ознаки та співвідношення - Стрельников, Андрій Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Статтю присвячено визначенню поняття, ознак та співвідношення адміністративної правосуб’єктності та антикорупційної правосуб’єктності. Окремої уваги приділено дослідженню теоретичних підходів до розуміння правової категорії «правосуб’єктність», «адміністративна правосуб’єктність», а також їх структурних елементів. Проаналізовано випадки вживання поняття «правосуб’єктність» у чинному законодавстві України. Встановлено, що на законодавчому рівні поняття «правосуб’єктність» не визначається та майже не використовується. Доведено, що правова категорія «адміністративна правосуб’єктність» виокремлюється у теорії адміністративного права на підставі або з урахуванням окремих положень актів чинного законодавства з метою підтвердження можливостей конкретних суб’єктів бути учасниками відповідних адміністративних правовідносин. Також встановлено, що адміністративна правосуб’єктність є теоретико-правовою категорією, яка використовується для позначення можливості особи (суб’єкта) бути носієм права та обов’язків, а також реалізовувати їх, у сфері відносин (публічно-правових відносин), врегульованих нормами адміністративного права. Обґрунтовано неможливість визначення антикорупційної правосуб’єктності видом спеціальної адміністративної правосуб’єктності. Доведено, що у разі визначення антикорупційної правосуб’єктності як здатності особи, яка володіє адміністративною правосуб’єктністю, бути учасником правовідносин у сфері запобігання корупції, їх обсяг фактично співпадатиме. Охарактеризовано зміст складових елементів адміністративної правосуб’єктності (адміністративної правоздатність, адміністративної дієздатності та адміністративної деліктоздатності) у контексті дослідження антикорупційної правосуб’єктності. Визначено, що категорія «антикорупційна правосуб’єктність» має використовуватись для визначення статусу осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», з визначенням конкретного обсягу вимог, заборон та обмежень, які на них поширюються, порядку їх виконання, а також видів юридичної відповідальності, до яких їх може бути притягнуто. За результатом проведеного дослідження обґрунтовано, що адміністративна правосуб’єктність та антикорупційна правосуб’єктність є змістовно різними правовими категоріями.