Криміналістична класифікація кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України: теоретичні підходи та критерії - Гудима, Віталій Валерійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Сучасні трансформації безпекового середовища, зумовлені воєнними, інформаційними та цифровими викликами, актуалізують потребу перегляду підходів до систематизації кримінальних правопорушень у сфері державної безпеки. Ускладнення механізмів протиправної діяльності, поява нових форм взаємодії з державою-агресором та активне використання цифрового середовища зумовлюють необхідність розвитку криміналістичних інструментів аналізу, здатних забезпечити ефективність розслідування та доказування. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розвиток криміналістичного підходу до класифікації кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України з урахуванням змін у законодавстві, правозастосовній практиці та характері злочинної діяльності. Досягнення поставленої мети передбачало розкриття сутності криміналістичної класифікації, визначення її відмінностей від кримінально-правової, аналіз динаміки правопорушень, узагальнення судової практики та формування системи класифікаційних критеріїв. Методологічну основу дослідження становили загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз і синтез, системний підхід, порівняльно- правовий метод, метод узагальнення судової практики, а також елементи криміналістичного моделювання. У результаті дослідження встановлено, що відбувається перехід від традиційної кримінально-правової моделі до комплексної криміналістичної класифікації, орієнтованої на механізм злочинної діяльності. Виявлено структурні зміни в системі правопорушень, зокрема домінування колабораційних та інформаційних форм, а також тенденцію до їх гібридизації. На основі аналізу судової практики сформовано криміналістичну класифікацію правопорушень, що враховує форму реалізації, функціональну спрямованість, контекст вчинення та інші значущі ознаки. Аргументовано систему критеріїв класифікації, яка інтегрує як традиційні, так і новітні підходи, що забезпечує більш точну ідентифікацію правопорушень та підвищення ефективності їх розслідування. У висновках узагальнено теоретичні та прикладні засади криміналістичної класифікації кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, доведено її відмінність від кримінально- правової та обґрунтовано ефективність застосування для підвищення результативності доказування і формування типових моделей розслідування в умовах трансформації безпекового середовища.