Процесуальна (процесуально-процедурна) підстава адміністративної відповідальності за порушення правил карантину - Чернецька, Оксана Артурівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Статтю присвячено дослідженню процесуальної (процесуально-процедурної) підстави адміністративної відповідальності за порушення правил карантину. Встановлено, що процесуальна підстава адміністративної відповідальності є завершальною, спрямованою на узагальнення та визначення співвідношення нормативної і фактичної підстав, та передбачає встановлення наявності чи відсутності правових підстав для притягнення до адміністративної відповідальності в цілому та накладання відповідного стягнення. Виокремлено два основні підходи до визначення процесуальної підстави адміністративної відповідальності: 1) наявність правозастосовного акта уповноваженого на те (компетентного) органу, яким встановлюється вид і міра юридичної відповідальності (обсяг та форма заходів державно-правового примусу); 2) сукупність процесуальних норм, які забезпечують притягнення винної особи до адміністративної відповідальності. Визначено, що процесуальна (процесуально-процедурна) підстава адміністративної відповідальності включає норми, якими визначено порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності та винесення у встановленому чинним законодавством порядку постанови по справі про адміністративне правопорушення. Обґрунтовано, що порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності та винесення у встановленому чинним законодавством порядку постанови по справі про адміністративне правопорушення істотно відрізнятиметься у залежності від того який орган розглядає справи та виносить за результатом її розгляду постанову – суд чи адміністративний орган. Встановлено, що процесуальна підстава передбачає розгляд та вирішення справи судом, а процедурна підстав – адміністративним органом. Охарактеризовано практичне значення розмежування процесуальної та процедурної підстав на прикладі ст. 443 КУпАП. Визначено, що у випадку вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 443 КУпАП, розгляд справи здійснюють судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів у відповідності до процесуальних норм КУпАП, а у випадку вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 443 КУпАП – адміністративні органи відповідно до положень КУпАП, спеціального законодавства, що визначає їх статус і повноваження, а також Закону України «Про адміністративну процедуру».