Принципи lex sportiva та їх вплив на розвиток міжнародного спортивного руху - Гавловська, Аліна Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Дослідження присвячено аналізу принципів lex sportiva та визначенню їхнього впливу на розвиток міжнародного спортивного руху в умовах сучасних глобальних викликів. Метою дослідження є визначення сутності та основних підходів до розуміння принципів «lex sportiva», з’ясування їх місця у системі глобального спортивного права, а також встановлення їхнього впливу на розвиток міжнародного спортивного руху на прикладі реалізації принципу політичної нейтральності спорту в умовах російсько-української війни. Методологічну основу дослідження становить комплекс загальнонаукових і спеціально-юридичних методів пізнання, зокрема діалектичний, формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий та метод наукового узагальнення, застосування яких забезпечило всебічне дослідження принципів lex sportiva та їхнього впливу на розвиток міжнародного спортивного руху. Висновки. Визначено, що принципи lex sportiva становлять фундаментальну основу сучасного транснаціонального спортивного правопорядку та забезпечують нормативну єдність міжнародного спортивного руху. Вони формуються під впливом корпоративних регламентів міжнародних спортивних організацій, арбітражної практики, спортивних звичаїв і загальновизнаних цінностей спортивної спільноти. Обґрунтовано, що сучасний розвиток міжнародного спорту зумовлює розширення змісту принципів глобального спортивного права у напрямі поєднання спортивної автономії з вимогами гуманізму, безпеки, інклюзивності та демократичної підзвітності. Зроблено висновок, що російсько-українська війна актуалізувала необхідність переосмислення принципу політичної нейтральності спорту та продемонструвала неможливість повної ізоляції міжнародного спортивного руху від питань миру, безпеки та захисту загальнолюдських цінностей. Автономія спорту в сучасних умовах має розглядатися не як абсолютна відокремленість від суспільних процесів, а як правова категорія, що потребує узгодження з етичними обов’язками спортивних організацій та завданнями забезпечення справедливості й підтримання міжнародного діалогу.