Політичне світосприйняття молоді в демократичних та перехідних політичних системах - Воронова, Тетяна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено порівняльне дослідження політичного світосприйняття молоді в демократичних та перехідних політичних системах. Актуальність теми зумовлена зростаючою роллю молоді в політичному житті, а також впливом глобальних викликів – інформаційних маніпуляцій, кризи довіри до інституцій та цифрової фрагментації мислення. Метою роботи є виявлення особливостей структури політичного світогляду молоді залежно від типу політичного режиму, аналіз чинників, які сприяють або перешкоджають формуванню демократичного мислення, а також опис ризиків для політичної соціалізації нового покоління. В результаті дослідження застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує політологічні, соціально-психологічні та когнітивні методи. Встановлено, що в демократичних системах політичне світосприйняття молоді є системним і ціннісно орієнтованим, тоді як у перехідних – фрагментарним, емоційно реактивним і часто забарвленим недовірою або популізмом. Незалежно від типу політичного режиму, молодь демонструє зростаюче дистанціювання від традиційної політики, що свідчить про кризу інституційного представництва. У висновках наголошується, що політичне світосприйняття молоді виступає чутливим індикатором якості демократії, зрілості політичної культури та ефективності механізмів соціалізації. Для розвитку демократичного потенціалу молодого покоління необхідне посилення політичної освіти, розвиток медіаграмотності та створення умов для етичної, критичної й активної участі у публічному житті.